България има нужда от човеци, а не от политици

България се нуждае от човеци, които да милеят за родината, а не управленци и властимащи насочили поглед в държавната хазна.

Свикнали сме да чуваме, че нашата родина е малка и нищо не зависи от нея. Наслагването на идеологията „покорна глава сабя не я реже“ доведе до масово отстояване на правовата държава. Организирането на голямо количество хора против шуробаджанащината в България показва липсата на представителност на обществото в управлението.

Отдалечаването на властимащите от обикновените хора е видно и с просто око. Заграбването на властта, чрез съсредоточаването и в ръцете на група индивиди е признак за фундаментален крах на демокрацията в България. А там, където няма народът право да участва пряко във взимането на решенията представлява ленинска диктатура на пролетариата.

България има нужда от човеци, а не от политици
Снимка: 24chasa.bg

България има само власт, без опозиция

Държавата в последните 30 години се управлява от няколко партии. Те попадат в различни комбинации, структури или форми, но принципът е един и същ – власт на всяка цена. Смяната на властта от един Министър-председател на друг е въпрос на ези или тура. Двупартийната система на управление е най-успешния модел за прилагане на демократична диктатура. А в България не е така?

В нашата държава моделът е подобрен. Той излиза извън границите на политика и се слива с бизнеса, сивата икономика и престъпността. Системата на управление на България е отдавна излязла от залите на държавността. Тя се намира някъде далече от човешкия поглед, като взима решения за съдбата на народа си без допитване и съпротива.

Дълбоката заблуда на хората, че има реална опозиция е част от най-голямата игра, която виждаме в действие днес. Презентирането на статуквото, като алтернатива на властта е поредното подхвърляне на монетата с надежда да се обърне и другата страна. Без значение избора, реална промяна в пластовете на властта в България няма.

България има нужда от човеци, а не от политици
Снимка: netinfo.bg

Изборите на държавата

Желанието на гражданите за промяна идва от дълбокото чувство за липса на справедливост. Усещането да не можеш да промениш заобикалящата те среда води до обществен гняв. Той се трупа и идва пределния момент на кипене. Нуждата от промяна тласка народа към необходимо движение, в което празнодумните лозунги нямат място.

Статуквото в България наложи своята методика на развитие на политическия живот. В него успешни са верни на партиите хора и лоялни към определен кръг властови зависимости. Липсата на поле за битка на идеи е гарант за задържане на старите муцуни в нови премени. Заемането на ключови позиции в държавата води до отвращение и демотивиране на човеците да участват в избори.

Престрашавайки се да участват в кампанията за промяна, те осъзнават, че пътят минава през статуквото на партиите. Машината за излъчване на победители не работи в полза на непослушните. А по този начин гражданското общество няма възможност да излъчи свои представители във властта. Затова моделът на монетата остава да властва над действителността на политически модел в България.

България има нужда от човеци, а не от политици
Снимка: novini.bg

България е готова за промяна

Промяната е необходима, за да продължи развитието на обществото. След 30 години опит за демократизиране е време да се обърнем към механизмите на изборите. Належащо остава търсенето на правилна форма за реализиране на властови механизъми след правото на глас. Необходимо е да обмислим и заложим нов път за достигане до кормилото на държавата. Да напишем длъжностна характеристика, която да отговаря на очакванията на човеците, а не на политиците.

Даването на правилните инструменти в ръцете на човеците е ключово, за да се грижат за обществото. Да търсят решения, а не да гасят пожари. Да са конструктивни и да бранят интереса на родината, защото когато всички са добре и те ще бъдат добре. Затова ни трябват хора, които обичат своята родина и са готови да я поведат напред.

България е пред възможността да докаже, че с желание може да има промяна. Но желанията и подкрепата им са обречени на провал, ако първо не се промени методиката. Тя да работи за хората, а не тези вклинили се в статуквото. Да работи за избора на човеци, а не на професионални политици, отгледани в зависимостите на прехода.

Битката за свалянето на мутрите от политиката ще бъде спечелена. Войната за бъдещето на България тепърва предстои. Нека бъдем разумни този пъти и да се стремим да печелим войната, а не битката. Да се борим и защитаваме идеите, в които нашите деца желаем да израснат. Нека да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

Любомир Чакъров
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница.През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост.Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани.През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град.През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини.През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България.През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика.През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.