Гражданите против презастрояването в Южен с победа

Гражданите спечелиха обжалване във Върховния административен съд и продължават с борбата против презастрояването на район Южен в Пловдив.

2019-та се превърна в годината, в която гражданите на Пловдив се събудиха. Решиха да защитят зелените площи на града си, който наричат свой дом. Най-засегнат се оказа район „Южен“, който от години е апетитна хапка за настоящи и бъдещи инвеститори.

Вече ви разказахме за казуса, относно застрояването на ул. „Братя Бъкстон“ до администрацията на НАП. След дълга борба от страна на гражданите, проектът бе спрян, а ние си отдъхнахме.

И тъкмо си мислиш, че едно погубване на зелената площ е достатъчно, ето че има и друго и то в непосредствена близост.

През 2005-та собственик на терен зад Юбилейния блок на бул. „Македония“ и бул. „Никола Вапцаров“ решава със собствени средства да построи П-образна сграда до кметството на „Южен“. По план са се предвиждали в нея да се поместят 148 апартамента. Те ще се издигат до височина 6 етажа и включват прилежащ подземен паркинг.

Тогавашният кмет одобрява проекта. Прави изменение на ПУП-ПРЗ за част от кв.37, ПИ 1882 в УПИ І-комплексно застрояване по плана на кв. “Въстанически-юг“, гр. Пловдив и логистиката започва.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа
Снимка: marica.bg

Гражданите и терена на Юбилейния блок

През 2006-та се организират протести от гражданите, които накарали инвеститорът да се откаже от проекта. Дори се обръща към Общината за друг имот. Но през 2019 година става партньор на фирма PIMK Build и инвестиционните намерения се завръщат. Същата година строежът влиза в сила.

Заради това и заради опасността да заменят зелените площи с бетон и цимент, гражданите се вдигат на бунт. Сформират инициативен комитет „Граждани против презастрояването в район „Южен“ с председател Димитър Колев. Водят се дела, последното от които е с номер N3961 и се води срещу заповедта на кмета от 2005-та.

Осланят се на няколко срещу фактора: водопроводната, канализационна и пътна инфраструктура не са оразмерени за такава интензивност на застрояване. Липсата на капацитет за свободно и плавно придвижване на многобройните автомобили, които ще поема паркинга. Нарушаването на микроклимата, посредством липсата на природа в околността.

На 17-ти януари 2020-та делото е прекратено от Апелативен съд Пловдив. Основният мотив е че Димитър Колев, както и останалите членове на Инициативния комитет не са заинтересовани лица. Въпреки, че живеят в блоковете около застроявания в момента имот, по смисъла на Закона за устройство на територията нямат право.

Гражданите поискат от съда да разгледа техните съображения, които са декларирали пред общинските власти и медии и които им дават основание да се съмняват в законността на одобрения през 2005г. проект за изменение на ПУП.

Жителите на „Кючука“ не се отказват, а се мобилизират още повече. Придвижват въпроса към Върховен административен съд, като паралелно с това входират втори сигнал до Окръжна и Специализирана прокуратури.

Усилията си струват, защото на 14.04.2020г. Върховният административен съд на Република България постанови отмяна на Определение N104 от 17.01.2020г. по адм.дело 3961/2019г., с което Административният съд на град Пловдив остави без разглеждане жалбата на Димитър Колев и гражданите. По този начин ВАС връща делото за разглеждане в градския съд.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа
Снимка Гражданите против презастрояването в Южен

Очаквания и съмнения

„Очакванията ни към съда са надлежно да разгледа нашите съмнения, като осигури публичност на заседанията и необходимите експертизи и в крайна сметка да отсъди справедливо и по съвест, като се съобрази единствено и само с постановките на закона, видян в неговата цялост.“, коментира Димитър Колев.

А съмненията на комитета са ясни:

– Съмнение за несъответствие на проекта с действащия към 2005 и настоящия ОУП;

– Завишени параметри на застрояване и занижено отстояние до съседни сгради, отнесено към действащото през 2005г. законодателство и предписанията на Експертния съвет по устройство на територията при допускане на изработване на проекта;

– Липсващи и неточни важни документи в одобрения проект;

– Допускане на нецелесъобразно застрояване без съобразяване с разположението на съществуващите сгради, с микро климатичния и инфраструктурен контекст;

– Пропуски в процедурата по изменение на предназначението на имота;

– Неглижиране на изискванията за озеленяване с висока дървесна растителност, които към 2005г. вече съществуват в законодателството по устройство на територията и допускане на изсичането на съществуващата висока дървесна растителност – деяние, което е невъзвратимо в близките 10-15г.

Какво ще е окончателното решение на съда, дали строежът ще бъде прекратен, дали пловдивчани ще отстоят правото да дишат чист въздух, тепърва предстои да разберем.

Гражданите против презастрояването в Южен с победа
Снимка: Гражданите против презастрояването в Южен
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.