Законно ли е предложението за нов 50 000 000 лв. заем

Поемането на нов 50 000 000 лв. дългосрочен заем изненада всички пловдивчани, а дали предложението на кмета от ГЕРБ е законосъобразно.

Преди да отговорим на този въпрос, предлагам да разгледаме фактите довели до това събитие. На 26.02.22 г., Бойко Борисов събра цялата структура на ГЕРБ – Пловдив в Хисаря. На срещата присъстваха и зам.-кмета Георги Титюков, който е лидер на „Кауза Пловдив“. Неговото присъствие е логично, защото благодарение на „Кауза Пловдив“ и „Съюз за Пловдив“, се осигурява мнозинството на ГЕРБ в Общински съвет – Пловдив.

На срещата Бойко Борисов нареди на кмета Здравко Димитров – Зико (ГЕРБ) да прехвърли парите от подбива на „Водната палата“ за стадионите на „Ботев“ и „Локо“. Няколко дни по-късно, Зико отказа да изпълни волята на вожда. Доводите на кмета от ГЕРБ бяха, че вече има спечелил обществена поръчка играч и не могат да пипат парите от предходния заем от 40 000 000 лв.

Пред Зико (ГЕРБ) остана само възможността за нов 50 000 000 лв. заем. Един ден преди сесията на Общински съвет – Пловдив, без никаква финансова мотивировка и без допитване до пловдивчани, Димитров (ГЕРБ) реши да вкара предложението за гласуване.

Предложението за решение за нов дългосрочен дълг е разделено на няколко точки. Първо се предлага, да се определи лимита за поемане на дългосрочен общински дълг. Той за бюджетната 2022 г. ще бъде 50 000 000 лв. На второ място, кметът Здравко Димитров – Зико (ГЕРБ) иска да получи мандат, от общинските съветници, за да стартиране на преговорите с финансови институции и банки за поемате на нов дълг.

Законно ли е това предложение за заем?

Според Закон да общинския дълг обаче, процедурата е доста различна. В Глава четвърта от закона е ясно описано, как точно се стига до подобно решение. Предложените проекти, които ще бъдат финансирани, трябва да съдържат пълно описание, цели, технико-икономическа обосновка, очаквани срокове за реализация и социално-икономически анализ за очакваните резултати от осъществяването на проекта. Подобни неща не намираме в предложението до Общински съвет.

Необходимо е, да бъде приложено подробно описание на всички финансови параметри на проекта – всички източници на финансиране на проекта, размер на финансовия ресурс, максимален размер на заема, срокове и начини за усвояването му. Лихвени условия, намерения за погасяването, размер на разходите за консултантски и административно-управленски услуги, източници за погасяване на дълга, влияние на дълговото финансиране и на разходите по обслужване на дълга върху бюджета на общината.

Най-важното условие, за да се стигне до гласуване на 50 000 000 лв. заем, е общественото обсъждане. Подобна инициатива от страна на Община Пловдив няма. В НАРЕДБА на ОбС Пловдив за условията и реда за провеждане на обсъждане на проекти, които предстои да бъдат финансирани чрез поемане на дългосрочен общински дълг от Община Пловдив, ясно е описано начинът за провеждане на подобно обществено обсъждане. Защото протоколът от обсъждането е неразделна част от предложението на кмета по чл. 13 от Закона за общинския дълг.

Общественото обсъждане трябва да се състои 1 месец преди деня на гласуване на предложението. В 7 дневен срок, преди деня на общественото обсъждане, то да бъде оповестено, чрез Покана за обсъждане. Поканата трябва да съдържа общите параметри на проекта – предназначение, стойност, начина на финансиране и обезпечение, дата и място на провеждане на обсъждането, място за свободен достъп до материалите по проекта, както и време за обществен достъп до документацията и при необходимост лице за контакт.

Зико: Аз само да попитам за един дълг

След извървяване на цялата процедура по поемане на нов дългосрочен дълг се стига до гласуване на предложението в Общински съвет – Пловдив. Приемането на предложението става с половината от общия брой на общинските съветници. Чак след това се възлага, на кмета на Пловдив – Здравко Димитров (ГЕРБ), да проведе процедура за избор на финансова или кредитна институция, която да осигури необходимото финансиране на проекта.

Но, както каза един от общинските съветници на Зико, че общината работи на база документи и процедури, тук ставаме свидетели на тази липса. Няма никакви документи, които се изисква, по закон, за да се придвижи искането за дългосрочен заем. Ставаме свидетели на поредният некомпетентен опит за пълнене на дупката в общинската хазна. Дупка образувала се от 10 годишно некачествено управление на ГЕРБ в Пловдив. Този дълг е поредната тежест, върху гърба на пловдивчани, от неизпълнените предизборни обещания на партиите в управлението на Пловдив. На един бивш министър-председател, който още се опитва да раздава пари от джипката.

Време е Община Пловдив да слуша гражданите, а не вожда от Банкя. Да се стреми да угоди на близките до властта фирми и да работи за хората. Защото за 2 години управление на Здравко Димитров (ГЕРБ), освен близо 100 000 000 лв. заеми, скандали между него и Тотеви, друго не се случи. Добрите неща за града ще дойдат, когато Зико (ГЕРБ) си подаде оставката. Дотогава борбата с корупция и поставените лица на властта в управлението продължава.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.