Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив

Паркът е поредна зелена площ в Пловдив, която става жертва на съмнителни сделки и икономически интереси между общинари и бизнесмени.

Едно от обещанията на новата местна власт беше разрешаването на казусите, свързани със застрояването на дългогодишни зелени площи. Те са се превърнали в единствения оазис във все по-бързо и стремително разрастващия се Пловдив.

С края на извънредното положение, на дневен ред пред пловдивската общественост отново е поредното безобразно застрояване в междублоковото пространство.

Стотици пловдивчани, живеещи в района на улица „Весела“ в район „Централен“ отново ще излязат на протест. Тази неделя – 7 юни от 19:00 часа в междублоковото пространство между блок 148 и блок 150.

Протеста им идва точно година, след като частен инвеститор придоби зелените площи между двата блока. В сделката е и фамилията на заместник-директорката в общинската фондация „Пловдив 2019“ Гина Кафеджиян.

Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: marica.bg

Паркът и наследниците

Шестима наследници от фамилията Кафеджиян правят договорка за спорния имот с инвеститора от „Инджовстрой“ ЕООД на 20 юли 2017 година. Не е ясно обаче как самите те са го придобили. Според хората от квартала това е станало след няколко заменки с други земи.

От решението за възстановяване на Върховния административен съд обаче не се разбира точната процедура, по която Кафеджиян са получили правото на собственост през 2016 година.

Междублоковото пространство е малко над 530 кв. метра и със сигурност е апетитен имот. Първо, защото съседните блокове са високи и бъдещият строител може да получи разрешение за солидна сграда от поне 15 метра. Второ – защото се намира в централната част на града и на място на, което е силно застроено и рядко се появяват празни имоти.

Фамилията явно е ​водила дълга битка с Община Пловдив, за да получи точно този имот. Първите документи, в които шестимата наследници предявяват претенции към 535-те квадратни метра в центъра на Пловдив, са от 2006 година. След решението на магистратите в полза на Кафеджиян, Общината е издала и строителното разрешение.

Впечатление прави, че Гина Кафеджиян и семейството й са имали дълги години интерес и апетити към имота. Ключове вероятно се оказва експертизата на братът на Гина Кафеджиян – Мартин.

Той също е общински служител, но в Столична община, където работи като главен архитект в район „Кремиковци“. Освен Гина и Мартин Кафеджиян продавачи през 2017-а се явяват още Ани Дердерян, Верджиния Гънгова, Анкине Екмекчиян и Сукиас Дердерян.

Следите на съдебните дела и преписки, касаещи имота на улица „Весела“ обаче се губят. Това е заради близо 10-годишната сага между Община Пловдив и фамилията на вече една от бившите шефки на фондация „Пловдив 2019“.

Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: frognews.bg

Паркът, фирмата и властта

Първите документи, в които шестимата наследници предявяват претенции към 535-те квадратни метра в центъра на Пловдив, са от 2006 година. След решението на магистратите в полза на Кафеджиян Общината е издала и строителното разрешение на самите собственици, още преди продажбата към „Инджовстрой“ ЕООД.

След като Гина Кафеджиян и фамилията й придобиват право да ползват и строят върху имота до ул. „Весела“, тогава става и продажбата към смолянската фирма „Инджовстрой“ ЕООД. Дружеството е регистрирана в село Баните за близо 600 хиляди лева.

Инвеститорите Капка и Росен Инджови купуват имота през 2017 г. Фирмата има дълга история и опит в бранша, както и редовно печели обществени поръчки, включително и в Пловдив. Тук тя е санирала два блока с държавни пари по последната програма за енергийна ефективност.

Името на смолянската фирма обаче често е спрягано в региона за „близка до властта“. Освен чест играч и изпълнител в търговете по ЗОП в Смолян и общините в региона, името на „Инджовстрой“ се появява поркай няколко интересни обществени поръчки.

През 2017 година, фирмата от село Баните е една от двете компании поканени да строят оградата на бежанския център в Харманли – без търг или наддаване.

Тогава с пари, отпуснати от Европа, Държавната агенция за бежанците покани за изпълнители директно две фирми. Едната е свързваната с депутата Делян Пеевски компания с мултимилионни  поръчки „Водстрой  98” АД, която изпълнява четири от обособените позиции.

Другият поканен да изпълни останалите три позиции от поръчката е именно „Инджовстрой” ЕООД. В последствие за оградата изградена от двете дружества стана ясно, че е незаконна, тъй като няма нужните разрешения от строителен контрол и започна проверка от прокуратурата.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров

Протестите и керванът, който си върви

Казусът с имота на улица „Весела“ обаче за пръв път излезе на дневен ред през май, миналата година. Тогава малко след ремонтите в квартала, представители на „Инджовстрой“ заграждат имота и започват подготовка за строеж.

Паркът изкарва хората на незабавни протести, като в интервю за медиите Росен Инджов тогава твърдо заявява, че няма намерения да строи и е купил имота с инвестиционна цел.

Опитите апетитният имот да бъде застроен са отдавна. Живущите в района са стигнали дори до дела във Върховния административен съд, който отменя едно строително разрешение назад в годините.

Именно тук целият казус става още по-съмнителен, защото новият собственик получава безпроблемно разрешително за строеж, макар и ВАС вече категорично да се е дал становище за запазването на зелената площ в междублоковото пространство.

Новото разрешително за строеж е в сила до 2021 година, но няма информация дали е извадено от Кафеджиян и фамилията й или от новите собственици.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров

Паркът, Инджовстрой и борбата

Дружеството „Инджовстрой“ ЕООД е регистрирано през 2008 година с адрес в село Баните, на община Смолян. Управител е съпругата на Росен Инджов – Капка, а самият той е прокурист на фирмата. Финансовите отчети на дружеството показват, че „Инджовстрой“ има достатъчно приходи, за да може да направи подобна сделка.

Само за 2017 година фирмата е реализирала близо 13 млн. приходи, които обаче падат стремглаво и през 2018 година вече са само 3 мил. лева. Съмнителен обаче е фактът, че фирмата няма публикувани годишни отчети в Търговския регистър от 2016 година.

Така пред пловдивчани на дневен ред стои поредната битка за един от малкото „бели дробове“ останали в района на центъра на града. За момента Община Пловдив остава настрани от казуса, макар и едно от обещанията на новия кмет беше да не позволи градинките и парковете в кварталите да се застрояват.

Придобиването на този имот, продажбата му, както и издаденото строително разрешение за него са повече от спорни и заслужават щателна проверка, която да установи дали всичко е законно. Сигурно обаче е едно – застрояването на имота на улица „Весела“ е в абсолютен противовес с обществения интерес на пловдивчани.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: marica.bg
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.