Парк до Марица става строителна площадка в Пловдив

Парк до река Марица се превръща в нова строителна в Пловдив, въпреки новоизградените две детски площадки в близост до него. Продължаваме с казусите, касаещи презастрояването на Пловдив и унищожаването на зелените му площи.

Чудно е, че Пловдив е един от малкото градове, който вместо да се разраства навън, се разраства в сърцевината си. Повечето квартали вече са лишени от красивите си гледки заради нови кооперации, а въздухът става все по-задушен и парен с всеки изминал ден.

Този път ще ви разкажем за случай на бул. „Марица“ в близост до Водната палата, който силно наподобява известния парк зад хотел „Санкт Петербург“.  

Парк до Марица става строителна площадка в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров

Парк или строителна площадка

Проблемът започва още преди близо 20 години, когато съществуваща къща, между ул. „Весела“ и бул. „Марица“ – Юг, е бутната. Мястото се превъръща в междублоково пространство, а собствениците са обезщетени. Вместо това тогавашният главен архитект на Община Пловдив – Антоанета Топалова, заменя селскостопанските си имоти на Карловско шосе със съответната земя.

Разменя ги с една основна цел – да строи многоетажна сграда. Пристига вещо лице да огледа терена, което признава, че не е измерена височината на потенциалната сграда. Височината е от първостепенно значение, защото тя определя колко трябва да е отстоянието между жилищните блокове.

Жителите събират над 250 подписа против застрояването на този парк. Подават дело във Върховен съд, който потвърждава становището им и арх. Топалова се отказва от първоначалния си инвестиционен план. Продава земята. След време тя е отново препродадена и отново, докато стигнем до днешни дни.

Днес парцелът е собственост на „Инджовстрой“ ЕООД. С новите собственици се връща идеята за издигане, този път на 15-метрова кооперация на три нива, с прилежащи към нея подземни гаражи. Тук рязко се замисляме дали подобно нещо изобщо е възможно, имайки предвид, че земята е оградена от две улици, една от които опира до коритото на реката.

Как и къде ще бъде поставен входът на подземния паркинг е неясно. На живущите в блоковете не им е показан проектът. Освен това още в миналото е забранено по продължението на булеварда да се изграждат подземни гаражи. Това е защото подпочвените води на река Марица са високи и може да стане наводнение.

В момента парцелът на този парк е заграден с желязна ограда, а в него влизат и стари дървета, като орех и липа, които са защитени и е незаконно да се режат. Това потвърждава през 2019 година и ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, който идва да инспектира земята.

Освен дърветата върху земята са построени и съвсем нови детски площадки с катерушки по европейски проект, с пари от европейски фонд. Дори да предположим, че височината на бъдещата сграда ще влезе в отстоянието, същото не важи за разстоянието от нея до площадките, които са от двете страни.

Парк до Марица става строителна площадка в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров

Паркът на децата и живущите

Съседите нямат намерение да оставят нещата така. Правят петиция, в която се подписват близо 300 семейства. Тя е внесена в Общината по време на управлението на бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, който още тогава заявява, че няма да позволи дърветата да бъдат отрязани. Е, виждаме, че нищо не е било категорично, след като казусът продължава.

Самият собственик на фирмата инвеститор Росен Инджов преди време казва пред хората и медиите, че не иска да влиза в конфронтация нито с живущите, нито с Общината. Хората споделят, че фирмата дори е готова да даде имота на Общината, ако бъде обезпечена с друг на негово място или им бъде платен.

„Самият човек не е виновен, но защо идва да строи точно тук? Тук има дървета и парк, който съществува от 70-та година. Ние имаме нужда от този парк, в него си играят децата ни. Ако почнат да строят и влязат багери, всички мръсотии ще отиват директно в тях.“. Това коментират съседите, които искат да защитят пространството си.

За целта е насрочено и дело за 8 юни 2020 година в Районен съд Пловдив, на което ще се реши съдбата на този парк. Ден по-рано, на 7 юни, живущите организират протест в 19:00 часа вечерта.

Плануват да изпратят официални писма до кмета Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева, до бившия омбудсман и сегашен ръководителя на движение „Изправи се.бг“ Мая Манолова и ако се наложи, до премиера на Република България Бойко Борисов.

Те са пример за един сплотен съюз между поколенията. Това е защото всички са израснали там. В този парк са садили дърветата със собствените си ръце. Ритали са топка под сенките им лятото.

Отморявали са изморените си нозе, а подобни строителни инвестиции сякаш са създадени да отнемат дори тези дребни радости на хората. Сега настоящето поколение трябва да се изправи срещу последствията от една далавера, отпреди 20 години.

Парк до Марица става строителна площадка в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Comments on Post(3)
  • Иван
    • юни 05, 2020 at 08:25 am
    • Reply

    По тъпо гадно и нахално нещо от гл.архитект не съм виждал ! Тези хора си плюят и на дипломите и на сурата за да изкарат някой лев !

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.