Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната, като успяха да съберат над 1000 подписа за по-малко от няколко часа. След начало на разгорещена дискусия в залата и кратка пауза, от администрацията се отказа от предложението да използва парите за бул. „Северен“.

Историята започна в 18:00 ч. вечерта, когато от организаторите се свързаха с нас, с молба да помогнем. Преди 1 час бяха създали петиция, която имаше около 300 подписа. Решихме да се включим, защото още миналата година ние ги подкрепихме в гражданската им подписка за запазване на хуманитарния профил на гимназията.

След молбата сглобихме публикацията Пловдив срещу орязването на парите за Хуманитарната. Успяхме да я разпространим през няколко от социалните мрежи и достигнахме до над 10 000 човека. От тях 553 се подписаха в подписката. Много пловдивчани се включиха и в споделянето на петицията, а вечерта късно се създаде и събитие.

Разумът и властта

Около 9:00 ч. в деловодството на Община Пловдив беше внесено официално предложението за отказ на администрацията от орязването на парите. От организаторите, бяха изпратили и копие от входящото писмо до общинските съветници. Каузата за училището беше подкрепена първо в зала от Веселка Христамян.

Тя изчете входираното искане то пловдивчани пред Общински съвет, администрацията и гледащи сесията на живо граждани във Facebook. След прочетеното предложение се оформи сериозна дискусия, дали е толкова належащо да бъдат взети парите. В подкрепа на идеята се изказаха и Николай Радев, Слави Георгиев и Ивелин Парасков.

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната
Снимка: bnr.bg

Въпреки техните изказвания в зала, от страна на администрацията идеята за отнемането на парите беше най-силно подкрепена от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов. Включително в защита се изказа и зам.-кмета по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

До последно се усещаше нежелание от страна на администрацията да се вразуми от пловдивчани. Към напрегната обстановка в залата се добави и протестиращи родители на учениците от гимназията. Поради задълбочаващия конфликт между съветниците и администрацията се поиска почивка от няколко минути.

След възобновяване на сесията кметът поиска думата и от името на администрацията оттегли искането. Мотивите за стъпката назад от администрация е неразбирателство от страна на пловдивчани. Според него, за да се запази спокойствието се оттегля идея и се изваждат предвидените парите от бюджетните промени.

Пловдивчани вразумиха властта за Хуманитарната
Снимка: PlovdivTown

Пловдивчани с всеобща победа

Победата на гражданите над администрацията е доказателство, че в Пловдив има гражданско общество. В града има останали хора, които вярват в образованието, като основен приоритет за Пловдив. Трансферирането на средства от образование към пътно строителство е неприемливо. Колкото и да ни убеждават от администрацията, че и с по-малко средства ще се справят до края на годината и няма да са нужни всичките заложени в момента.

На тази теория пловдивчани не повярваха, защото политиците обичат да обещават. Да, но за съжаление обещаното, не е като даденото. Затова по-добре парите да са по предназначение, а не да ги търсим в последствие. В това се крие и победата на гражданите.

Сега повече от всякога се нуждаем от приоритети, които да ни обединяват, в името на доброто. Да започнем да мечтаем отново за обща цел и идея, която да начертае пътя на града ни в следващите години. Последната кауза обединила пловдивчани беше Европейската столица на културата 2019, но изпълнението и остави дълбоко усещане на разочарование.

Въпреки накърненото чувство за неуспех, е необходимо да мечтаем. Защото нашите деца и възрастни родители имат нужда от нас да постигнем съгласие по следващата тема, която да ни обедини. А каква по-добра тема от престоящият градоустройствен план на Пловдив.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.