Европейска столица на строителството Пловдив 2019

Пловдив се превърна в европейска столица на строителството 2019.

Със сигурност ако не сте били в Пловдив, тази година е прекрасна идея да го посетите. Но се екипирайте добре, защото града още е в ремонт. Затова местните продължават да твърдят, че Община Пловдив се е объркала и грабнала грешния приз.

Вместо „великата“ година на културата Пловдив 2019, то града ни се превърна в строителна столица Пловдив 2019.

Преди тотално да ни изхейтите, може да се замислите върху различните случаи, за които пловдивчани говорят. Борбата с „законното“ строителство в Пловдив се превърна в мисия, която обедини будните граждани.

Някак си желанието да се съхранят и малко останали незабравими места е по-сплотяваща идея от „помпозната“ европейска титла. Любовта към Пловдив се превръща в по-силна притегателна сила и все по-голям препъни камък за Общината.

Но в огромната амбиция града да се развива и приютява гражданите на света, се пропуска опазването на старата визия, заради която днес се фукаме. Никога не сме били от най-добрите пазители, но винаги са се намирали хора, които да ни напомнят, какво е нормално и кое не.

Всичко започва от пост във Facebook, който шокира пловдивчани и гостите на града. Става на въпрос за новопостроена сграда в Стария град на Пловдив в близост до Античния театър. Мястото преди време беше празно буренясало пространство, но от година насам има доста движение.

По информация от сайта uniconbg.com, става на въпрос за обект собственост на фирма Рефан. Като компанията някакси потайно придобива имота от Община Пловдив.

Ето и накратко историята на получения сигнал в редакцията:

Според сигнала става на въпрос за съмнения за зависимост между Община Пловдив и парфюмерийната компания Рефан. За липса на адекватни действия от страна на Министерството на Културата, Агенция по Кадастър и други компетентни институции.

Като доказателство за твърдението, в сигнала към редакцията на сайта е приложен и снимков материал:

Пловдив Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakrov.eu
Пловдив Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu
Пловдив Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu
Пловдив Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu
Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu
Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu
Европейска столица на строителството 2019
Снимка: chakarov.eu

След като се запознаем със снимковия материал, сигналът предлага хипотезата за зависимост между Общината и компания Рефан. Според сигнала покупко-продажбата на имота е станала на „тъмно“. Не са спазени границите на имота, както и също предвидената височина, от 8,5 метра в района.

В края на сигнала остават няколко отворени въпроси, на които очакваме отговор от компетентните институции:

1. Как, кога и защо Община Пловдив прави промяна на кадастралната карта, като отнема тротоара от улица и стеснява самата улица, без възможност за пешеходно движение?

2. Как, кога и защо Община Пловдив, след като разширява имота го продава на частно лице?

3. В тази зона на Стария град, разрешеното ново строителство, което би трябвало да се съгласува с Министерството на Културата, трябва да е максимум – 8,50 м. а на снимките се виждат, че се продължава с четвърти етаж?

Според Община Пловдив всичко е изрядно!

Според представители на Община Пловдив и район Централен всички документи са изрядни въпреки очевидните разминавания с реалността. Дори в темата се включи и Омбудсманът на Пловдив, който твърди, че проверката отново е правена след сигнал и няма установени нарушения.

Според властимащите при хипотеза за вина, то тя е на тези „зли“ софиянци, които са допуснали това съгласуване в няколко комисии. Включително къщата по надолу била под същата форма и така тротоара се „изяждал“.

На въпроса „Защо тротоара не е бил учужден?“, отговорът е винаги няма пари за подобни неща.

Кой е прав и кой е крив няма строежът е факт и така е в България!

Дали става на въпрос за кула в София, апартаменти близо до Бога или „възрожденски“ къщи в сърцето на града винаги всичко е законно. Неоспорим факт е че човек има право да прави това което му се позволява, но някъде там се губи моралната стойност.

Тази извехтяла идея, че понякога има морални принципи и граници, които документите не уреждат е забравена. Усещането на прецакване на общество с поредната „схемичка“ е главната причини за недоволството на гражданите. Без значение дали е за градинка, парко място или хълм, хипотезата за зависимост между Общината и частните интереси живее.

Вкусът на пловдивчани остава горчив, но с надеждата истината да бъде справедлив, но за жалост в България по-скоро друг път!

Дали институциите ще отговорят за разминаването или просто ще продължат да спят европейски културен сън до есента, предстои да разберем.

Иначе добре дошли в Пловдив – Европейска столица на….2019

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.