В днешно време свързваме образа на Исус с брадат бял мъж с дълга, русолява коса. Но ако се вгледаме в изображенията на Христос от античните времена, виждаме човек, който поразително прилича на емблематичния образ в популярни западни творби от Ренесанса като „Последната вечеря“ на Да Винчи или „Разпнатият Христос“ на Диего Веласкес.

Археолози от Университета в Хайфа съвсем наскоро откриха непозната картина на Христос, датираща на над 1500 години, в ранновизантийска църква в пустинята Негев, в южните части на Израел.

За съжаление вековете прекарани под жаркото слънце са взели своя дан и картината в момента е не повече от няколко избледнели линии и остатъци от цветове. Въпреки това експертите смятат, че нещо от особена важност е било пазено в този храм.

„Бях там в правилния момент, на правилното място и под правилната светлина…и внезапно видях очи“ казва Емма Мааян-Фанар, водещ автор на изследванията, пред израелския вестник Haaretz. „Беше лицето на Исус на кръщенето си, който гледаше право към нас“

Снимка: Емма Мааян-Фанар

Нека се вгледаме: Картината (отляво) и предложението на реконструкция на образа (отдясно). В някои антични писания изследователи твърдят, че Христос някога е бил изобразяван като важна религиозна фигура с къса, къдрава коса, без брада, с дълъг нос и ореол. Тъй като картината е намерена над нещо с баптиски шрифт, наподобяващо разпятие, изследователите я свързват с Кръщенето, често използвана сцена в Християнското изкуство.

Но нещо прави това Христово изображение по-необикновено от другите. Изглежда, че картината е първата такава на Исус, намерена в Светите Земи, която датира отпреди иконографството. Образите му от тази ера в Израел са изключителна рядкост, защото много фракции на Християнството (вкл. Византийската Империя след 8 век) са вярвали, че създаването на религиозни образи е равносилно на кланянето на идоли.

„Христовото лице на тази картина е много важно откритие. То принадлежи към иконографското изобразяване на Христос с къса коса, което е било широко употребявано в Египет, Сирия и Палестина, но по-късно изчезва от Византийското изкуство“ пишат автори на проучването. „Текстове от началото на 6 век дискутират полемиката с визуалния образ на Христос, включително и прическата му. Базирано на информацията от иконографията можем да определим, че и тази картина датира някъде около това време“

През 2011 археолози откриха това, което се смята за най-старият образ на Христос, датиращ някъде около 235 г. Няколко рисунки на бебето Христос също бяха открити в средиземноморския регион.

Въпреки това говорим за най-стария подобен артефакт в Израел, директно с сърцето на Светата Земя, което е изключителен факт сам по себе си!

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.