Община Пловдив строи паркинг "кули" на тепетата

Община Пловдив строи паркинг „кули“ на тепетата, съобщи кметът на район „Централен“ в електронното издание на Вестник Марица – Marica.bg

Кметът заявява в интервюто пред вестника своята визия за строителство на нови паркинги на Бунарджика и Старинен Пловдив. От администрацията предвиждат конструкциите да бъдат тип „кула“.

Паркинг „кулите“, с което име стана известна конструкцията на Сточна гара, ще бъдат поставени на ул. „Волга“ и ул. „Стръмна“. Целта на занятието е да се увеличат паркоместата, за да има повече капаците за туристи и граждани, желаещи да посетят нашия град.

Община Пловдив и паркирането на Бунарджика

Община Пловдив и паркирането на Бунарджика е тема още от 2015 година. Темата успя да влезе в общественото полезрение след видео показващо наглото паркиране в алеята до входа на парка.

Община Пловдив строи паркинг „кули“ на тепетата

Благодарение на социалните мрежи, медиите и гражданското общество, администрацията постави анти паркинг елементи. Но въпреки това достъпът до Бунарджика с автомобил не бе затворен.

През 2019 година отново се заговори от администрацията в медиите, че след приключване на ремонта ще бъде ограничен достъпа. След няколко милиона изхарчени по строителство и 5 години обещания, бариера още няма. Затова гражданите поемат нещата в свои ръце.

Община Пловдив и паркирането в Старинен Пловдив

Община Пловдив и паркирането в Старинен Пловдив е тема още от 2016 година. Заедно с живущите се организирахме и успяхме да ограничим достъпа на част от автомобилите до Архитектурно-исторически резерват. За съжаление все още чакаме общината.

Община Пловдив строи паркинг „кули“ на тепетата

През 2017 година администрацията реши да обсъди нововъведенията за достъп до старинната част на града. След горещата дискусия малка част от предложенията на живущите бяха приети. Съмненията за издадени карти на хора близки до управлението и общината остана.

През 2019 година се въведе и режима за достъп до т.н Източна част на резервата. Улицата „П.Р Славейков“ стана еднопосочна и драстично се намали трафика от автомобили. Усещането за неяснота в издаването на карти и липсата на участие от страна на живущите не се промени.

Община Пловдив и новите паркинг „кули“ в града

Община Пловдив и новите паркинг „кули“ в града е темата, с която стартира новата 2020 година. Началото беше поставено на Сточна гара с паркинг „кула“, която събира 15 автомобила на 7 нива.

Вторият грандиозен проект, за който тепърва предстои на администрацията е паркинга на ул. Любен Каравелов“ на мястото на ДКЦ VI. Там управниците са решили да сложат 12 от съответните модули, с които да съберат 192 автомобила. Според информация в медиите проекта ще струва около 2,3 милиона лева.

Според новата информация се предвиждат изграждането на 10 нови съоръжения тип паркинг „кула“ от Община Пловдив. Към момента не може да се открие информация за стойността на един брой съоръжение, но вече има идеи за места, на които те ще никнат.

Според кмета на район Централен това са улиците „Волга“, „Данаил Николаев“, „Петко Д. Петков“ и Капитан Райчо“. Най-интересно е второто желание на администрацията да изгради подобни съоръжения и в Старинен Пловдив на ул. „Съборна“.

Община Пловдив обича да строи вместо да решава проблем

Община Пловдив винаги е предпочитала да построи нещо ново от колкото да влезне в диалог. За съжаление, отказа от решаване на проблемите единствено и само ги задълбочава, а не обратното.

Решението за построяване на съоръжения на две от ключовите тепета в Пловдив няма да реши проблема с паркирането. С построяването на допълнителни места за платено паркиране, единствено ще освободят безплатни пространства. Новите коли просто ще започнат да паркират на мястото на старите.

Улица „Волга“ е типичен пример за отлагане на проблемите. Както споменахме още в началото, от 2015 година улицата чака решението на два проблема. Първият е достъпа до върха на Природна забележителност „ПАРК БУНАРДЖИК“ и еднопосочното движение.

Управниците бягат „като дявол от тамян“ по следните въпроси, както става ясно още от 2012 година. В актуалния Генерален план за организация на движението на Община Пловдив, ясно е посочено, че улицата е предвидена за еднопосочна в посока бул. „Руски“.

Построяването на нови паркоместа ще пребоядиса проблема, но няма да го реши. Надеждата да не се повдига темата, ще крепи до последно Община Пловдив, докато не стане късно или не дойдат избори.

Същата е съдбата и на Старинния град. Разговорът еднолично само с представители на бизнеса, вместо с живущите е поредната грешка. Разглеждайки сърцето на Пловдив, единствено като бизнес, а не и място за живеене, води след себе си нажежаването на конфликт.

Община Пловдив и решенията

Община Пловдив не успява от началото на новия мандат да наложи желаната политика към хората. Усещането за безвремието се чувства дори и в малко по-топлите дни на зимата. Липсата на движение към обещаното светло бъдеще връща хората към миналото на статуквото.

Решението за тепетата остава в ръцете на администрацията, която търси терени между малкото останали площи да ги превърне „кули“. За най-голямо съжаление моделът на „кулите“, се оказва не толкова успешен. Както за старта на 2019, така и 2020 „кулите“ ще си останат основна причина за конфликт и раздор в пловдивското общество.

През 2019 т.н кула на „Мордор“ изяде 2 милиона лева от Културната програма на града, а сега все още не знаем колко милиона ще изядат 10 малки „кули“ по 12 метра височина. Притеснението е не в размера или парите, а най-вече във комбинирането на пейзажите в града.

От една страна ще гледаме „Альоша“, а от другата „кули“ за паркиране. Ще се снимаме пред стълбите на Катедрален храм „Успение Богородично“, а от другата страна ще се снимаме с модерната паркинг „кула“. Така за всекиго по нещо ново.

Тоталната липса на концепция в лицето на администрацията е факт. За съжаление това отслабва вярата на хората в управлението. Чувството, че нещата се променят започва да избягва, както твърдото гориво, с което пловдивчани се отоплят през настоящата зимата.

Очакванията са опасни, особено когато не са подкрепени със средства, благодарение на които те да се сбъднат. Но това не е важно, защото ни предстои изграждането на още 10 нови кули за новата 2020 година.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Comments on Post(3)
  • Мариана Петрова
    • януари 27, 2020 at 13:29 pm
    • Reply

    Напълно подкрепям кметът на район централен за стоежът на модулни гаражи(имаги на много места в Европа) . Така ще се реши паркирането на част от автомобилният парк в града. С нищо няма да се загрози градът,напротив .

    • admin
      • януари 28, 2020 at 08:16 am
      • Reply

      Здравейте,

      Ние също подкрепяме идеята за строителство на т.н. паркинг „кули“, но на подходящи за това места.
      Според нас строителството на ул. „Волга“ и ул. „Съборна“ е неподходящо, защото от една страна ще загрози визията на Старинен Пловдив, а от друга ще се увеличи потока на автомобили в Природната забележителност „ПАРК БУНАРДЖИК“.

      Също към момента няма ясно определена стойност за изграждане на 1 бр. паркинг „кула“. По данни от проекта на ул. „Любен Каравелов“ – бившото ДКЦ е около 2,3 милиона лева за 12 бр. паркинг модула. Това означава, че приблизително 192 000 лв. за 1бр. модул.

      При хипотеза за пълна заетост от 15 бр. автомобили с такса 90 лв. за 1 месец се генерират 1350 лв. или 16 200 лв. на година. Необходимо е същия модул да 12 години при пълна заетост и без начисляването на разходи за поддръжка, амортизация, заплати, осигуровки и допълнително непредвидени разходи, за да се изплати инвестицията.

      Затова според нас е важно да се подходи рационално и първо да бъде обсъдено и представено на гражданите, защото парите идват от тях, а не са дарение от някъде другаде.

      Поздрави!

  • Emiliya
    • януари 30, 2020 at 08:49 am
    • Reply

    Имало ги „на много места в Европа“. Вечният аргумент на комплексираните българи. Само дето, това не е аргумент. Неподходящо и отвратително решение са тези кули.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.