Столипиново е забранена и забравена зона, която доста рядко влиза в събития и новини около Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Наслаждавайки се на прекрасното време през уикенда, реших да се разходя извън Пловдив. Пътувайки към изхода на града, забелязах огромна маса черни облаци идващи от към Индустриалната зона.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Реших да проследя, от къде идват тъмните облаци от дим, като стигнах до входа на квартал Столипиново. От там реших да мина през квартала, за да излезна от Пловдив и поема по своето пътешествие.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Навлизане в Столипиново, димът вече се беше разсеял, но пък се усещаше миризмата на изгоряла пластмаса и гума. В близост до главния път, който минава през квартала забелязах пожарна, която тъкмо беше приключила с гасенето на пожара.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

След потеглянето на пожарната от мястото на пожара, реших да се разходя, за да разбера, каква е възможната причината за разгорелия се огън. Защото огнището се намираше в близост до реката, предположих, че се е запалило стърнище, но останах смаян.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Разстоянието между коритото на реката и близките гаражни клетки беше изпълнено с изхвърлени боклуци. Стара мебелировка, автомобилни гуми, битови и строителни отпадъци. Нахвърлени на купчина едно върху друго готови да бъдат изпепелени.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

В района на пожара се дишаше доста трудно и навсякъде се носеше миризмата на изгорели отпадъци. Имаше доста жители на Столипиново, които бяха излезли на прозорците по време на пожара, за да наблюдават гасенето.

Реших да продължа по своя път, успокоявайки се че това най-вероятно не се случва постоянно, а просто чисто съвпадение. За мое огромно съжаление, това което видях по основния път през квартала ме накара сериозно да се замисля.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Навсякъде около пътя имаше изсипани огромни количества отпадъци. Голяма част от тях бяха разпилени по „зелените“ площи на квартала. Други струпани в пеобразни бетонни ограждения, за които по-късно разбрах от жители, че се използват за горене на отпадъци.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Помислих, че е възможно, тази гледка да бъде единствено в началната част на Столипиново и продължих по основния булевард. Колкото повече се движех посока „Цариградско шосе“ гледката се повтаряше. Впечатление правеше единствено, че боклуците бяха локализирани около контейнерите за отпадъци.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Тази картина на натрупани боклуци се повтаряше до основното кръстовище. От живущите в квартала последствие разбрах, че рядко се събира боклука в квартала от обслужващите фирми. Затова се получава натрупване около контейнерите за смет, а не защото хората си изхвърляли боклуците другаде.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

След споделянето на историята с приятели и показването на снимките, получих предложение да се организира масово почистване на квартала от отпадъците. Затова с колегите от Plovdiv Town – град Пловдив решихме да я подложим на дискусия.

След като прочетете коментарите, може да получите цялостна представа отношението на хората към Столипиново и обитателите. Получихме също голямо количество нападки и злонамерени изказвания , затова че сме си позволили да попитаме подобен „обиден“ въпрос.

Като финал бих желал да иразя своето мнение по темата:

Мили хора,
Според мен едно общество не се измерва с лъскавите си постижения, а с поемането на отговорност за грешките, напразните обещания и отказаната подкрепа. Ние българите винаги сме били пример за многообразие, единство и взаимопомощ.

Въпреки натрупаната с години омраза към малцинствата, поради различни причини, е важно да бъдем пример за подражание на по-младите от нас. Да бъдем подкрепата на тези, които я пожелаят и да не ги осъждаме, оставяйки ги без помощ.

Много обиди се изсипаха по наш адрес, адрес заради този въпрос, което не им прави чест, но показва, че казусът е на дневен ред. Решението как да подходим към проблемите , които се трупат с години, е трудно и тепърва ще предизвика всеки един от нас, да направи своя личен избор.

Вярвам, че ние ще сме задружни и като общество ще направим правилния избор, да не се делим, а бъдем заедно, както символа, който ни представя пред света, като Евпропейска столица на културата – Пловдив 2019.

Столипиново: Другото лице на културата Пловдив 2019
Снимка: Станимир Тончев публикувана в „Забелязано в Пловдив“

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Comments on Post(1)
  • Мими
    • юли 21, 2019 at 17:06 pm
    • Reply

    Всяка сутрин минавам по описания път И съм свидетел как огромни количества буклук се изгребват с фандрочи товарят се на камиони и се изнасят. До вечерта боклука е натрупан пак .Питам с какви данъци се плаща това ежедневно извозване на отпадъци.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.