90-годишна пенсионерка дари храна за бедни

90-годишна пенсионерка се включи в благотворителна кампания и дари храна за бедни, самотни и възрастни хора за Коледа. Продуктите ще бъдат раздадени и на инвалиди, и многодетни семейства. „Малко е, но е от сърце. Днес има много нуждаещи се хора. Знаете ли, аз съм балканджийка и бих сложила по един здравец за здраве. Днес ще се наядеш, утре може да погладуваш, но да си здрав е по-важно“, казва Харитина Палаевеева – Димитрова.

С дарението тя и организаторите, група млади хора, се обединяват не само, за да съберат хранителни продукти, а и за да внесат любов и топлина в домовете на нуждаещите се.

Благотворителното дело започва още през 2015г., когато се оказва, че приютът за бездомни хора в Пловдив няма пари за стоки от първа необходимост и служителите закупуват нужните продукти със собствени средства. „Беше по Великден, когато го разбрахме и успяхме да съберем храна за 2-3 години напред. Най-интересното беше, че една жена тръгна от Варна, мина през Бургас и Стара Загора и докара един камион с храна. След това дойде социалният министър и каза държавата ще отпусне пари за тяхното изхранване“, обяснява Любомир Чакъров, който е организаторите на инициативата.


И така постепенно каузата се разраства, като тази година за първи път се провежда преди рождествените празници и е под надслов „Дари храна за Коледа“. Приготовленията започнали с намирането на кашоните. След това според размера им определили и количеството на помощта. Така нуждаещите ще се сдобият с 2 пакета брашно, 2 бутилки олио, захар, сол, юфка, макарони, спагети, леща, боб и ориз. „Един приятел донесе 4 касетки портокали и мандарини. Слагаме и от тях“, добави Чакъров. И след това дошло ред да пристъпят и към основата задача – да намерят хората, които имат нужда да им се подаде ръка за Коледа. По неофициални данни само в Пловдив около 2700 души се нуждаят от някаквъв вид социална помощ. Организаторите се надяват, да успеят да зарадват поне половината от тях.


Раздаването на пакетите в града под тепетата ще бъде в навечерието на празниците между 23-ти и 25-ти декември. „На 22-ри ще бъдем в Козлодуй, където ще зарадваме около 50 семейства, на които помагаме още от миналата година. Сега ще раздадем тези, които са за Девня и Куклен“, разяснява Чакъров

Само за 6 дена кампанията за Коледа събра продукти за приготвянето на над 100 кашона, като 60 от тях вече са готови. Включили са се над 70 души. „Интересното е, че хора които нямат дават, повече от тези, които имат“, казва Чакъров. 


„Марица“ също участва в дарителската кампания. 


Събирането на хранителните продукти продължава до 21 декември. Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят чрез фейсбук страницата „Дари храна за Коледа“ или като се свържат с организатора на телефонен номер 0888 441 820.

Текст снимка IMG_8799 ( с бабата) – Любомир Чакървов взима дарените продукти лично и разказва как е започнало всичко 


Текст снимка IMG_8808 – В мястото, където се съхранява хранта, тече трескава подготовка по пакетирането

Източник: Marica.bg

Leave a Comment