Граждани с победа за Хуманитарната гимназия Пловдив

Граждани с голяма победа за Хуманитарната гимназия в Пловдив!

Както ние от Plovdiv Town – град Пловдив Ви разкарахме, Подписка подкрепя Хуманитарната гимназия в Пловдив. В края на миналата седмицата стана ясно, че промяна в паралелките на хуманитарната гимназия няма да има.

След организирането от граждани подписка в подкрепа на хуманитарния профил на училището, се взе решение за запазването му. Това съобщи Желязко Събев в платформата за онлайн подписи.

Снимка: peticiq.com

Още в първите часове, след създаването си, подписката събра над 1400 подписа от граждани милеещи за гимназията. В кампанията за популяризиране на гражданската инициатива се включиха изключително много пловдивчани.

Голяма част от участвалите в подписката са бивши ученици или родители на учещи към момента деца. Социалните мрежи се препълниха с въпроси, защо се налага подобно решение. Кой взема тези решения и как така не се пита обществото.

За два дена успяха да се съберат около 3000 подписа в онлайн платформата. Явно поради засиления интерес и значимостта, която предава за нашия град, властимащите се отказаха от решението. Със сигурност важна роля изигра и Европейската столица на културата, защото според нас не би имало добър отзвук.

Някак си не може вторият по големина град в България да остане без училище, в което да се преподават хуманитарни науки. Без значение каква е причината за спирането, гражданите на Пловдив за пореден път доказаха, че заедно могат повече.

Победа е не само за пловдивчани, но и за всички българи, които обичат и се гордеят с историята. Не трябва да забравяме, че Хуманитарната гимназия е наследник на първата българска мъжка гимназия.

Училището слага началото на честването на Деня на славянската писменост и книжнина и на делото на Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. Също негови възпитаници през времето са Петко Славейков, Любен Каравелов, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.

Любомир Чакъров
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница.През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост.Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани.През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град.През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини.През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България.През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика.През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Comments on Post(1)
 • Avatar
  Росица Хубенова
  • февруари 04, 2019 at 11:08 am
  • Reply

  Това се отлага с една година?
  И само след изтичането й борбата продължава!
  Тук трябва друго генерално решение!
  Това училище се е доказало пред вековете- вече 3 век се бори за своя авторитет!

Leave a Comment