Отрова е намерена днес на територията на Хълм Бунарджика в Пловдив. В горната част на хълма до фитнес площадката са открити кутии с кучешка храна. Двете пластмасови кутии от маргарин са съдържали гранули натопени в антифриз.

Както е известно едно от най-употребяваните смеси за отравяне на животни е комбинацията между антифриз и гранулирана храна.

Защо антифризът, като отрова е толкова опасен?

Етиленгликолът не е опасен сам по себе си, но той става токсичен след като се метаболизира и причинява тежка бъбречна недостатъчност. Етиленгликолoвата токсикоза е често фаталена, ако не се лекува в рамките на първите осем часа. Антифризът се резорбира бързо от храносмилателната система и неговите съставки увреждат туболите на бъбрека и организма бързо изпада в състояние на ацидоза и нефротоксикоза. Всъщност, около 80% от кучетата с бъбречна недостатъчност, вследствие на отравяне с антифриз умират. За съжаление много собственици не разбират кога техните домашни любимци са консумирали антифриз. Те често стават наясно с проблема, когато техните домашни любимци покажат симптоми на бъбречна недостатъчност – омърлушеност, повръщане и липса на уриниране.

Клинични признаци на отрова

Отровата се абсорбира бързо в организма на домашния любимец и бързо влияе на мозъка и гръбначномозъчната течност. В резултат на това домашният любимец може да прилича на “пиян” в рамките на 30 минути до 12 часа след поглъщането на отровата. Острата бъбречна недостатъчност се развива в рамките на 12-24 часа при котките и 24 – 36 часа при кучетата.

Други признаци, които може да се проявят при отрава с антифриз са:

  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Повишена жажда;
  • Летаргия и депресия;
  • Лоша координация напредваща до кома.

Какво да направите, ако Вашият домашен любимец е приел антифриз?

Времето е от решаващо значение, защото лечение започнато 24 часа след поглъщането на отровата, често е безсмислено. Затова веднага се свържете с нас на страницата за Контакти, за да можем максимално да сме Ви полезни. Ние препоръчваме да се опитате да предизвикате повръщане на Вашия домашен любимец, като му дадете кислородна вода разредена 1 : 1 с вода. Това особено е належащо, ако току-що сте видели Вашия домашен любимец да консумира отровата.

Ние с колегите от Plovdiv Town – град Пловдив, няма да останем безразлични. Не бъдете безразлични и Вие! Включете се Гражданската подписка за подобряване на условията за домашните ни любимци в Пловдив!

Може да свалите подписката тук ➡️ https://goo.gl/RKBc17 ⬅️ или да се подпишете и online тук ➡️ https://goo.gl/ABM4QR ⬅️

Проследите цялото развитие на темата от тук:
https://www.plovdivtown.com/
1️⃣ – https://goo.gl/mtNGdf ⬅️
2️⃣ – https://goo.gl/6ucNXx ⬅️
3️⃣ – https://goo.gl/qxkcRn ⬅️
4️⃣ – https://goo.gl/NNZSkg⬅️ 

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.