Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.

Фондация Пловдив 2019 се провалиха в почти всички инициативи с гръм и трясък. Културните визионери в лицето на бившия вече Кмет Иван Тотев и протежето му Кирил Вълчев – оглавило фондацията след като първия се оттегли от председателкото място сътвориха някои от най-големите гафове в областта на културата.

С големите проекти отдавна се е заела прокуратурата. След като не само пловдивчани, но и половината България скочи срещу спорните обществени поръчки. Кадрите на ГЕРБ организираха пошлото откриващо събитие, което донесе повече подигравки, отколкото слава и реноме на Пловдив.

Оказва се обаче, че култур-трегерите в общината и общинската фондация далеч не са ограничили съмнителната си дейност само до големите проекти, в които се въртят стотици хиляди левове, но на прицела им са и дори наглед невзрачни и малки дейности с бюджет под 10 хиляди лева.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: © Росина Пенчева / студио ПУНКТ

Фондация Пловдив 2019 историята

Като част от програмата на „Пловдив 2019“ за възраждане на Адата и пространствата около река Марица. От фондацията канят румънския визуален артист Кунд Копадж да бъде част от „Natura Statica“. Самият Кунд Копадж не участвал с проекта си в апликационните форми и не е преминал класирана пред комисията на общинската фондация. Той е поканен директно да бъде част от програма „АДАТА“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Кой обаче кани артиста и защо избира точно него – не е ясно?

Тук идва и първият съмнителен момент. Директната покана значи липса на всякаква документация, разчети и информация относно колко е струвал проекта на автора? Знае се обаче едно – румънеца е пратил списък с необходимите материали, който списък е бил изпълнен от служителите в общинската фондация. Освен спорната художествена стойност и реалната полза от проекта, остава и въпроса как са били разходвани средствата по него.

По неофициална информация, проекта е фактуриран на обща стойност от близо 25 хиляди лева. В тази сума са включени както дървения материал и дантелите, така и хонорара на артиста. Според бивши служители във фондация „Пловдив 2019“, около 15 хиляди лева са отишли за материалите – в най-голямата си част дървото, което служи за рамка.

Простота сметка показва, че всички цени са надути в пъти. Подобна е съдбата на много други проекти, които се случват в програмата АДАТА“ на Пловдив 2019. Всеки един от тях се случва извън апликационната форма – с пряко договаряне и покани от страна на общински служители към съответните автори.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: Неполиткоректна майна

Фондация Пловдив 2019 и REstatica

Инициативите, свързани с Адата се оказаха провал, който обаче струваше над 150 хиляди лева на пловдивчани. Откриването на грандиозния проект „Natura Statica“ миналия септември събра едва половин дузина зяпачи, двама журналисти и самия автор. Може би и този казус щеше да потъне в морето от десетките скандали и съмнителни проекти, създадени от фондацията, ако творбата на румънския автор не беше намерила своя втори и много скъп живот.

Преди броени дни на същото място се появява поредната арт-инсталация. Причудливата форма е част от програма „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“. За направата на споделената градска мебел са използвани двадесет и четири дървени греди, преподредени по подобие на популярната игра с клечки микадо.

REstatica трансформира временна артистична инсталация, Natura Statica, част от програмата на „Пловдив 2019“ – резиденция Адата, в споделена градска мебел на брега на река Марица. Проектът рециклира двадесет и четири дървени греди, като ги преподрежда в огромно микадо.

Според визионерите от общинската фонадация „концепцията за кръговата икономика, при която остатъчните материали са основна част за производството на нови продукти и преосмислянето на река Марица, като зелено място за отдих са сред основните акценти, които REstatica цели да развие“.

Общинарите и културните дейци във фондацията обаче услужливо пропускат да споменат, че за проекта са платени 7450 лева. Казусът е повече от скандален, след като няма и един лев инвестиция в материали, а са използвани вече платените веднъж (при това на пъти по-високи цени) греди от инсталацията на Кунд Копадж.

Фондация Пловдив 2019 с АРТ инсталация за 7450 лв.
Снимка: PlovdivPress

Пловдив 2019 за проекта

Текущия проект също е директно договорен от Фондация Пловдив 2019. За него няма обявявана обществена поръчка. Нито има каквато и да е документация, свързана с кандидатстване за получаване на общински средства. Което значи, че сумата от близо 7500 лева е единствено за хонорари на новите автори.

На практика Пловдив прави култура втора употреба. Тя обаче струва пъти повече отколкото би трябвало да е цената на рециклирането на вече ползваните материали. Проверка в няколко големи фирми за дървен материал го показва. Цената на 24 подобни дървени греди, в зависимост от вида на дървото, е между 250 и 410 лева.

Може би в подобни проекти се крие и причината. Вече шеста поредна година отчетите на общинската фондация „Пловдив 2019“ да са повече от постни. В тях да няма конкретни данни и цифри, колко пари и на кого са били платени за различните инициативи. Не само, че не успяха да преобразят градската сред. Те се превърнаха в  поредния паметник на корупцията в местното управление.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.