Българинът Петър Стойчев финишира с аванс от една минута пред конкуренцията!

Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, 15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг. Като температурата на въздуха варираше около минус 2 градуса. Температурата на водата бе минус 0.8 градуса по Целзий.

“Много съм щастлив и доволен от себе си“, каза българинът.

Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта. Но вече всичко е в историята и слава богу. Българинът е шампион на Антарктида в първото състезание.

Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. За това си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях, че съм напред с разлика. Реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е, че всичко мина както трябва, сподели българинът.

Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса. Като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8 . Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно.

Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията, каза българинът шампион.

Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая (Аржентина) след няколко часа. Капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко, каза по сателитната връзка Петър Стойчев.

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията, е 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори ( Аржентина) – 12:09:31 минути.  Трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.