НАСА приземява космически кораб на Марс! - На живо!

НАСА ще приземи тази вечер около 21:04 ч. космически кораб на Марс!

Затова изчистете графика си за по-късно, защото за пръв път от шест години насам, космически кораб ще докосне повърхостта на Марс.

Полетът на InSight на НАСА, който беше пуснат от Земята през май, е планиран да кацне на Червената планета днес около 17:00 ч. EST (15:00 ч. GMT). Няма да получим потвърждение обратно на Земята до 3.01pm EST (8.01pm GMT), обаче, поради разстоянието между нашите две планети.

Всички действия ще бъдат на живо от телевизията на НАСА, която сме включили по-долу, с снимки от контрола на мисията, тъй като екипът чака нервно да чуе от космическия кораб. Първото изображение от сушата на повърхността на Марс се очаква в 03.04 ч. EST (20.04 ч. GMT), но НАСА отбеляза, че може да пристигне и на следващия ден.

InSight е стационарен наземник, който ще се докосне до „скучна“ част от Марс в голяма вулканична равнина, наречена Elysium Planitia. Този район е особено плосък, с малко скали или кратери, които не могат да доведат до прекрасни гледки от бордовата камера, но ще бъдат чудесни за мисията.

Този наземник не търси признаци на живот или доказателства за минали води на Марс, като последната мисия да кацне на Марс – космическият маршрутизатор на НАСА през август 2012 г. Вместо това ще използва набор от инструменти за изучаване на вътрешността на Марс, всякакви „Марскуешки“ и се опитва да разбере какво се състои от ядрото.

Цялото действие е планирано да започне в 14:40 часа EST (7.40pm GMT), когато lander ще се отдели от круизната фаза на космическия си кораб. Около седем минути по-късно тя ще започне да навлиза в атмосферата на Марс на 19 800 километра на час, като температурите достигат около 1500 ° C (2700 ° F).

Това ще започне скандалната „седем минути на терора“, тъй като InSight се приземи напълно автономно. През това време тя ще разположи парашут, ще изхвърли топлинния си щит, ще разшири три крака за кацане и ще използва своите радари и тласкачи, за да завърши кацане с ракета на земята.

Целият отбор, който може да се върне вкъщи, може да чака да чуе, че това кацане е било успешно. И това не е лош подвиг – около половината от всички мисии на Марс са се провалили, включително някои в тази фаза на критично кацане, като например Schiaparelli на ESA Lander през 2016.

Ако всичко върви добре, следващото голямо препятствие ще бъде за InSight да разгърне своите два 10-слънчеви панела – заедно с размера на маса за пинг-понг – за да започне да събира слънчева светлина. Потвърждението за това се очаква в 8.35pm EST (1.35am GMT).

Това е драматичен, но също толкова вълнуващ ден. Така че не забравяйте да се появи по-късно за това, което се надяваме да бъде друг успех в нашата история на проучването на Марс.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.