Водата прави борбата на улиците около Бунарджика в Пловдив, защото само с политически приказки водопроводи не се сменят, трябват и действия!

Водата прави борбата на улиците около Бунарджика в Пловдив, защото само с политически приказки водопроводи не се сменят, трябват и действия!

Водата на Бунарджика е стара и болна тема за живущите на улиците около тепето. От 2015 г. заедно с живущите в квартала се опитваме да обединим Община Пловдив и нашите представители в Общински съвет, че ние заслужаваме да имаме вода.

След като ВиК – Пловдив в лицето на стария си управител и настоящ Общински съветник не ни обръщаха внимание се случи ето това.

YouTube канал на Любомир Чакъров

След събирането над 450 подписа от граждани на района, от ВиК – Пловдив, бяха принудени да сменят тръбите. Така улица „Брегалница“ в Пловдив получи своята възможност за нормален живот. От 2015 г. на улицата няма нито една регистрирана авария на водата.

Тогава от дружеството обещаха да започнат подмяна и на ул. Волга. Дори в пловдивския Вестник Марица – Пловдив, управителят ни убеждава, че няма нужда от подписка. Но до сега решение още няма.

Във видеото може да забележите хилядите литри изхвърлена питейна вода. Според ВиК – Пловдив говорим за „контролирано изпускане„. Подобно „изпускане“ е изцяло за сметка на нашия джоб, защото накрая ние плащаме за техните решения.

Безумно е да говорим, колко ценен ресурс е водата, да си позволяваме подобни безхаберия. Това отново са същите хора, които ни убеждаваха, че ще ни направят водопровода на ул. Волга.

Водата отново взе да спира често

В последното видео от преди 2 месеца, решихме да действаме. През 2015 г. входирахме първата подписка, но още отговор няма. Затова решихме да повторим упражнението, като съберем нова подписка.

Ангажирахме нашите приятели в района, да минат през повече домакинства. Да запознаят хората с нашата инициатива за водата и да ги поканят със своя подпис да ни подкрепят. За съжаление дойде извънредното положение и всички действия бяха спрени.

Няколко интересни факти се случиха след началото на извънредното положение. Първо недостроеният обект, пред който се случи аварията рестартира своята дейност. На няколко нови места по улицата имаше големи аварии. Така в рамките на 2 месеца започнахме да усещаме старото безводие от 2015 г. Водата започна да спира все по-често.

Стигна се до момента да бъдем заложници в собствената си община. Да сме заложници на безводието и бездействието от страна на институциите. Не може от 2015 година да се раздават строителни разрешителни, без да се мисли за подземната инфраструктура на Бунарджика.

Не е нормално да разкопаеш цялата улица 100 пъти на година и да не смениш цялата система на веднъж. ВиК – Пловдив няма интерес да бъде подменена водата, защото тя е оператор и само поддържа. Собствеността на тръбите е на Община Пловдив, демек ние.

В този случай интереса трябва да бъде на нас гражданите. Ние сме хората, които трябва да се борим за водата. Надявам се повече хора да се включат в нашата подписка. Да съберем достатъчно активност по тема и да решим проблема завинаги. Защото заедно можем повече.

Затова мили приятели се обръщам към вас. Да ни помогнете, като се подпишете под нашата подписка. Свържете се на телефон 0888441820, на съобщение в моята страница или на имейл [email protected]

Благодаря на всички добри хора, които ни подкрепят в нашите инициативи. Ако имате идея, как можем да помогнем на хората в тежко положение, моля свържете се с нас. Знаем, че е трудно, но когато сме заедно, въпреки проблемите ще се справим.

Водата прави борбата на Бунарджика в Пловдив
Снимка: Любомир Чакъров
Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.