Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив

Бетон се лее в имота срещу „Резиденция/ресторант Петър I“ в Стария град на Пловдив. Снимките показват готова основа върху, която ще се лее бетон. Най-любопитното е липсата на информационна табела.

На 07.04.2020 г. публикувахме снимки от старта на строежа и подадохме сигнал към компетентните органи. Към момента още нямаме обратна информация от тях, но строежа продължава.

Имаме много въпроси, на които бихме желали да получим отговор. Първият е дали Общинският инспекторат, където подадохме сигнал по телефон е направил проверка. Какво ли е установила проверката и защо продължава да няма информационна табела.

За всички граждани, които не считат това за задължително, нека погледнем НАРЕДБА № 2 ОТ 22 МАРТ 2004 Г. ЗА МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД ПРИ ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ.

Чл. 12. и Чл. 13 от Наредбата може да откриете нужната информация. Ако сте като нас и не сте запознати с цялостния процес, може да го прочетете в статията – Актове и протоколи в строителството.

Бетонът, като начин на живот

Както виждате на снимката, служителите нямат необходимите предпазни материали, а да не говорим за тежките камиони. Как е успяла да влезне съответната тежка техника все още е загадка.

Успяхме да разберем от деловоството на Община Пловдив, че всеки може да си заплати за допускане на подобна техника. Също ни обясниха, че всички разрешителни и документи са при Главния архитект. Затова те не са наясно, дали имат право на строеж или не.

Странно изглежда липсата на информация в деловоството. Всички желаещи да получат разрешен достъп до Старинен Пловдив се входират при тях. Да кажем, че багерите, камионите са влезнали сами през Общинска охрана, което не е нещо ново. Към дружеството имаме пуснато запитване от януари месец и още нямаме отговор.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Да приемем, че всички документи са наред и ние сме се объркали. Любопитството ни кара да се чудим, какво ли ще се строи на този терен. Няма табела и не можем да видим никаква информация. Каква ли ще бъде новата архитектурна забележителност, която ще се появи.

След подаденият от нас сигнал, изведнъж поставената метална конструкция приличаща на контейнер беше преместена. Постави се нова ограда, която е добре уплътнена с зелен брезентен плат. Но въпреки загражденията ясно си вижда вече извършените дейности.

Остава без отговор и въпросът, дали този проект е съгласуван с някой. Какво ще се изникне на Джамбаз тепе, зад Девическата гимназия. Ще бъде ли в тон с останалите сгради около него и кой ще ни гарантира.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Бетон, резерват или модернизъм

В статия свързани с масовото строителство в разгара на Европейската столица на културата Пловдив 2019 обсъждахме момента с морала. Защото винаги се случва имоти в Старинен Пловдив да преминават в частни ръце без много шум. Да се възстановяват от реститути, а след това да бъдат продавани на пловдивския „елит“.

Темата за морала е свързана с дори да имаш правото да направиш нещо по закон, но да се съобразиш. Да надскочиш себе си и да не разваляш пейзажа, само защото някой ти го позволява. Да вдъхваш пример, затова да бъдеш част от възрожденската историята, а не да се превръщаш в топ новинарска история.

Но красотата е в това да бъдем различни в еднообразието. Може би ние не разбираме дълбокия замисъл на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Може би това е новата визия на Стария Пловдив, за която ние не сме разбрали още.

Каквото и да случва в Старинен Пловдив винаги ще има добри примери на реставрация и лоши. Винаги ще има доволни и недоволни. Но не това е важното, а решението как да продължим напред. Дали Стария Пловдив ще бъде резерват или просто бетон.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимки: chakarov.eu
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.