Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив

Зора или (ЗОР`A), както я наричат учениците от АМТИИ, заради стръмното изкачване остава абсолютно забравена от властта в Стария Пловдив.

Малката уличка се намира на Джамбаз Тепе, над Понеделник пазара. Тя е най-прекият път от южната част на Старинен Пловдив до Античния театър. По нея всеки ден се изкачват студенти, туристи и живущи. От там получава и своето шеговито име ЗОР`A.

Зора е тясна, камениста и много живописна. Шегите с нея, че е много зор да се качиш до нейния край са заради стълбите. Те започват от подножието на Понеделник пазара и стигат до къщата на Ламартин.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

В годините улицата свързва потока на хора със скалната църква св. Параскева, къщата на Ламартин и Античния театър. На Зора може да откриете и прекрасна панорама на Родопа планина. Малки стълбички водят до една от малкото останали скали за катерене.

Скалата и до днес е притегателен център. Може да се срещнете там с катерачи, любители на силните усещания. Понякога скалата над уличката се ползва от начинаещи и спасители от Планинска спасителна служба.

YouTube.com

Зора и началото на борбата

През 2013 г. живущите на улицата започват борбата с Община Пловдив. След отпускането на солидна сума за пренареждане на павета в подножието на улицата, гражданите се обръщат с молба. За съжаление отговорът е красноречив. Пари за улицата няма.

Единствената надежда за Зора остава, че администрацията обещава да отдели средства в следващия бюджет. Минават няколко години. Пари за улицата не се намират. Затова през 2016 г. живущи и доброволци организират каузата „Сърцето на Пловдив“ .

YouTube.com

В инициативата се включват над 200 човека, които се обединиха около 26 идеи за бъдещето на уличката. От осветяване на скалата за катерене, до къщичка на Баба Яга, са предложенията на участниците.

През 2017 г. организаторите успяват да привлекат вниманието на район Централен. Организират заедно с администрацията обход на Джамбаз тепе и прилежащите терени. Обсъждат се идеите на терен и възможностите за потенциално развитие на улица Зора.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

През април 2017 г. по случай денят на земята се организира събитието Да почистим заедно @Джамбаз тепе. В този ден доброволците изнасят над 100 чувала с боклуци от тепето. Дават шанс на пловдивчани да посетят тази прекрасна забележителност. Да се запознаят със Зора.

Каузата за уличката в Стария град обединява млади хора от Българска асоциация на студентите по дентална медицина – град Пловдив, Сдружение Аз обичам Пловдив, живущи и добри хора.

Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Уличката продължава да бъде забравена

Въпреки всичко борбата продължава. За връщането на улицата в нормалното и инфраструктурно състояние. Но не е въпрос да се изхарчат публични средства, а да се търсят възможности за развитие.

Красотата на Зора е неповторима, защото е комбинация от история, природа и човешка любов. Да усетиш чувството да си далече от града, а да се намираш в неговия център. Да избягаш от шума и напрегнатия живот само изкачвайки няколко стъпала. Да седнеш по зелените дървета и да се почувстваш наистина жив.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

За съжаление всичко трябва да се поддържа. Въпреки усилията на доброволците да почистват, улицата има нужда от Чистота. Има нужда от Паркове и градини, има нужда от ВиК и от светлина. Обаче най-голяма необходимост, улица Зора има от пловдивчани.

Необходимо е отново да се съберат експерти, граждани, живущи, администрация и заедно да вземат решение. Какво да се направи, за да се запази природната даденост в сърцето на Стария Пловдив. Какви идеи могат да се приложат в действие и как се развие мястото.

Зора: Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Улица Зора е възможност, която може да ни обедини в името на любовта ни към Стария Пловдив. Нека да покажем, че можем да работим заедно в името на историческото и културно наследство. Да дадем личен пример, че сме готови да работим в името на доброто.

Вярвам, че вече вървим по правилния път. Скоро отново ще се съберем в парка на скалата там, където заедно започнахме да обсъждаме бъдещето на уличката. Ще продължим с каузата за улица Зора, защото всяка природна красота си заслужава да се бориш.

Забравената от властта улица в Стария Пловдив
Снимка: chakarov.eu
About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.