Проучване сред 3.4 милиона шведи сочи, че стопаните на куче страдат значително по-малко от сърдечно-съдови заболявания..

Екипът учени е анализирал националните регистри на хора между 40 и 80 години и ги е сравнил с такива на стопани с куче.

Проучването разкрива, че хората, които живеят с куче имат много по-малко рискове за сърдечни заболявания, особено тези, които гледат ловджийски породи

Снимка: Facebook

Макар гледането на куче да помага на физическата активност, учените сочат, че традиционно активните хора по-често избират да си вземат домашен любимец. Занижаването на риска от сърдечно-съдови заболявания идва и от подобрените социални контакти, а води и до цялостна промяна в бактериалния микробиом.

Микробиомът е съвкупност от микроскопични видове, които живеят в стомаха. Счита се, че едно куче може да промени микробиома на стопанина си, тъй като променя мръсотията в домашни условия и го излага на бактерии, до които в противен случай не

би имал достъп. Учените смятат, че едно кучет има особено защитен ефект за тези, които живеят сами.

„Резултатите показват, че необвързаните стопани на куче имат 33% по-нисък риск от ранна смърт и 11% по-нисък риск от сърдечен удар, сравнено с тези, които нямат домашен любимец.“ казва един от водещите автори на проучването, Мвения Мубанга от Uppsala University, Швеция. В подкрепа на това, предишни проучвания сочат, че хората, които живеят сами, са изложени на по-голям риск от смърт, породена от сърдечно-съдови проблеми.

За проучването си, публикувано в Scientific Reports, екипът е анализирал информация от 2001 до 2012. Всяко посещение в болниците в Швеция се записва в националните бази данни, а задължителните регистрации за кучета са въведени през 2001.

Кучешките породи, които поначало се отглеждали за лов, като териери, ретривъри и хрътки са свързвани с най-ниските нива на риск за сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: Facebook

Д-р Майк Наптън от British Heart Foundation казва, че „“Притежаването на куче все по-убедително е свързвано с намалена смъртност и риск от сърдечни проблеми. Предишни проучвания също загатваха за това, но никое от тях с такава сигурност като това, най-вече заради размера проучваната извадка“

Има толкова много ползи един човек да си вземе куче и вече можем да броим и подобреното здраве за една от тях. Макар че повечето кучешки стопани се обединяват около това, че главната причина е чистата и неподправена радост и любов, които те ни носят. Независимо дали имате куче или не – активният начин на живот е важен начин да подобрите сърдечното си здраве.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.