Пловдивчани – RIP на обществената журналистика!
Всички медии без изключение търсят сензациите. Тези новини, чието публикуване довежда до свещената мечта на заветния ТРАФИК. Без трафик няма смисъл, няма живот, няма рекламодатели. Единствено остава само мъка и тъга по цялата Тракийска низина.

ПЛОВДИВЧАНИ удариха дъното на обществената журналистика
Снимка: Facebook

Затова когато няма шокиращи новини идва на помощ фантазията. За огромно съжаление на читателската публика, когато липсва фантазията се заражда простащината. Тази традиционната българска простотия, която не ходи по дърветата в Цар Симеоновата градина.

Ние забелязваме изключително много фенове на журналистиката, които изскачат с гръмки заглавия: ШОК! УЖАС! ТЕРОР! ПОТРЕС! БРАДВА! ТРИОН! КРАЙ! ВИЖ! УМРЯ! ГРЪМ! ЗЪН! ТОЙ! БРЪМ! Врели в журналистически бълвоч, великите майстори на клавиатурата, днес ръководят социалните настроения.

Прелиствайки началните страници на медиите в Пловдив, прочитам сложно конструираните заглавие с една бука и удивителна след нея. Трагично е когато гледам, как в жаждата за четения на своя брояч са готови да измъдрят нещо велико. За съжаление капацитета на великото свършва до големината на речника, с който общуваме ежеминутно помежду си.

Затова и медиите се опитват да стигнат по-близо до традиционния българин и да проговорят на негов език. Да са в тренда на новото поколение млади полиглоти с нетърпимост към сложните думи. Защо да съставяш смислено изречение, когато може ей така да си го кажеш от сърце. Мъдрият български народ си го е казал – „Право куме в очи!“, защо да измисляме топлата вода. Давай стреляй, пък каквото такова!

В конкретния случай „статията“ отразява граждански сигнал.

Показвам ви „гражданин“ който реши, че е изключително подходящо да си разходи помияра в новозасадените цветя в Цар Симеоновата градина. Най-вероятно песът е наторил подобаващо и почвата

За мое огромно съжаление и учудване това е цялата новина!

Европейска столица – Европейски медии! Биха казали хората. Без да се замислим ние осъдихме публицистите. Те изпълняват своя граждански дълг, а именно да пишат теми по обществено значими въпроси. Пък и с толкова дълъг сигнал, какво заглавие да сложат.

Възмутилият се гражданин пред противообщественото деяние на домашния любимец е предприел действия. Той е сигнализирал компетентните органи в лицето на медиите. Те да разпространят злодеянието и да спомогнат общественото порицание на дееца.

В навечерието на Коледните празници, подобни „новини“ водят до противопоставяне между хората. Показността и зломислието са недостойни за нашето време. В света на социалните мрежи е необходимо медиите да бъдат важен фактор, спомагаш за тона в обществото. Когато обаче те падат под нивото на своите читатели, говорим за края на обществената журналистика и началото на клавиатуро-популизма.

Весели празници!
И не забравяйте да бъде малко по-добри!

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.