Тотев прави прасета на мезета пред Община Пловдив

Тотев в Пловдив реши да събере всички пловдивчани на прасе, по стара българска традиция. Идеята на Кмета е да почете втория ден от коледните празници заедно със съгражданите.

Във Facebook много от гражданите се възмутиха и по стара българска традиция.
Дали ще бъдат колени или само разфасовани, според нас е не приемлимо публичното показване на разфасовани животни.

Коленето на прасе покрай зимните празници е стара българска традиция. От най-стари времена този български ритуал събира цялото семейство в къщата и всеки помага – кой с каквото може.

Традицията да се коли прасе в последния ден на годината с вярването, че това ще донесе късмет през следващата година.

Двета прасета ще бъдат разфасовани в 12:00 ч. на 26-и декември на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на Община Пловдив. Това събитие се организира от Тотев и администрацията, стана ясно на днешната сесия на Общинския съвет.

Коледният ритуал ще ръководи Ути Бъчваров. Предполага се, че след това пържолите ще бъдат изпечени и раздадени на народа. Ще има и вино. Така ще покажем българските традиции за Коледата, обясниха от Община Пловдив. Ще има още коледари с геги и гевреци допълни Тотев.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.