Григор Димитров направи изявление от фен страницата си във Facebook. Във връзка с последните събития около отказа му за участие в София оупън.

Здравейте всички, след едно интервю, което направих през изминалата седмица в България, бих искал да изясня моите коментари по отношение на „София оупън“, тъй като те са били неправилно представени.

Снимка: Facebook

Щастлив съм, че в моята родина има събитие ATP 250. След като участвах в събитието през 2017 г. и имах достатъчно късмет, за да спечеля титлата, беше много специален в сърцето ми и велик момент в кариерата си. Коментарите ми бяха много свързани с нивата под ATP Tour и в съзнанието ми беше необходимостта Българската федерация по тенис да се опита да организира повече турнири на Challenger и ITF, подкрепящи по-ниските нива на тенис в България.

Уважавам усилията на Dubai Duty Free да организирам събитието в София и да им пожелая най-доброто от 2019 г. нататък и в същото време да се надяваме, че в близко бъдеще можем да развием участието на тенис в България.

Нека си припомним цялата история, поради която Григор направи това изявление.

Григор Димитров и ползата от „частния турнир“ в София

Не виждам защо трябва да има толкова много напрежение да играя в един частен турнир. По този начин Григор Димитров отговори на критиките, че отново ще пропусне тенис турнира от категория АТП 250 в София. През февруари ще се проведе четвъртото издание на надпреварата и третото, в което най-добрият български тенисист няма да се включи.

„Разбирам, че има разочарование (у българските фенове), но те пак ще ме видят. Има неща, които искаме да направим в България. Но затова по-нататък. Искам да дойда в България, искам да играя пред родна публика, но с отбора ми заедно сме съгласували да правим това, което е най-доброто за кариерата ми“, каза Димитров пред Би Ти Ви. И добави, че на този етап топва не включва турнира в София.

През февруари спортният министър Красен Кралев заяви, че бъдещето на турнира в София не зависи от Григор Димитров. Министерството финансира надпреварата с държавни пари, като всяка година отделя по 500 хиляди лева. По думите му подобни събития „не зависят от участието на един, двама или трима тенисисти“ и „се правят на места, където има фенове и интерес, а България доказа, че има заинтересовани и разбиращи фенове на тениса“.

Истината е, че надпреварата се озова в София с една цел – да капитализира огромния интерес към единствения конвертируем български спортист. Още със зараждането на идеята беше ясно, че ще се залага на популярността на Григор. И че отсъствието му ще намали интереса към турнира, защото извън Димитров вниманието на масовия български зрител може да бъде ангажирано само с три имена – Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Тенисистите от този калибър много рядко участват в най-ниската категория турнири на АТП – 250, и на практика никога след турнир от Големия шлем (в случая след Australian Open). Така още с получаването на домакинството беше ясно, че успехът на „София оупън“ зависи изцяло от участието на Григор Димитров.

През годините Григор Димитров постоянно менеше мнението си дали трябва да има турнир на АТП в България. В последното си интервю той заяви, че могат да се направят много по-полезни неща за българския тенис.

В изказването му има достатъчно логика. Остава обаче въпросът доколко това е причина да не играе в София и дали отношението му към събитието не е плод на отношенията между българската част от екипа му и федерацията по тенис.

 

 

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.