Помпей: Откриха коне в Археологически парк!

Един августовски (или може би октомврийски) ден преди почти 2000 години римският град Помпей е станал жертва на катастрофална съдба. Везувий, вулканът, който се издигаше само на 8 километра (5 мили), изригна, освобождавайки 100 000 пъти повече топлинна енергия от атомните бомби, които унищожиха Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

Въпреки предупредителните знаци, мнозина в Помпей и близките Херкуланум бяха твърде бедни или физически неспособни да избягат. Тъй като градовете им бяха покрити с вулканична пепел и пирокластичен поток, жителите на древния ваканционен курорт преживяха една от най-ужасните смъртни случаи, когато кръвта им се свари, плътта им изгоря, а черепите им избухнаха от топлината.

В капан под слоевете пепел, градът бил забравен от векове. Но в средата на 18-ти век той е бил преоткрит, а археологическите разкопки на града, замразени във времето, оттогава осигуряват снимки на древен римски живот. Помпей ни е дал омагьосани градини и трогателни семейни сцени, както и цяла купчина митове.

Помпей: Откриха коне в Археологически парк
Кон намираща се в конюшнята на Археологически парк – Помпей

Добавянето към тази истинска съкровищница тази седмица е откриването на три древни коне, намиращи се в конюшнята във „Вила деи Мистери“, или „Вила на мистериите“, което археолозите твърдят, че е „рядко откритие“.

В свидетелство за почти мигновеното унищожение на града, поне едно от животните бе намерено вече впрегнато, готово да помогне на обречените помпеяни да се опитат да избягат от изригването.

Разследването започна още през март, но екипът приключи разкопките, разкривайки втория и третия коне, както и едно важно откритие – сложен тип седло и сбруя – което ни казва кой е собственикът на животните.

Седлото, дървеният и бронзовият тип „четири рога“, които осигуряват стабилност преди изобретяването на стремената, и високото качество на другите археологически находки. Открити във вилата, предполагат, че конете принадлежат на високопоставен военен офицер – може би римски, според докладите.

Помпей: Откриха коне в Археологически парк
Откритите три коня намиращи се в конюшнята на Археологически парк – Помпей

Тези изключителни открития потвърждават, че това е престижно имение, с богато украсени и обзаведени стаи, както и разкошни тераси с изглед към залива на Неапол и Капри. Имаше една ефективна четвърт служител, със стопански двор, складове за нефт и вино и гъсто обработени земи.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.