НАСА на мисия да изучава интериора на Червената планета!

Сигнал от космическия кораб, който изстреля от Земята на 5 май тази година, бе приет на контрола на мисията на НАСА в лабораторията за реактивно задвижван в Калифорния.

InSight, който тежи около 358 кг (789 паунда), се докосна, както е било планирано, в район, наречен Elysium Planitia, близо до марсианския екватор, който беше избран за неговите доста опитни характеристики. Като е плосък и лишен от скали или интересни елементи, това е идеалното място за безопасно кацане с няколко препятствия по пътя на космическия кораб. НАСА го описва като „най-големия паркинг на Марс“.

Кацането беше кулминацията на така наречените „седем минути на терор“, след като InSight (вътрешно проучване, използващо сеизмични изследвания, геодезия и топлопренасяне) влезе в атмосферата в 14.45 ч. EST при скорост от 19 800 километра на час , издържащи пикови температури от 1,500 ° C (2,700 ° F) по време на кацане.

Тя разгърна парашут, за да се забави, след като премине през атмосферата, преди да използва ракетните тласкачи на борда, за да забави космическия кораб до около 8 километра в час. След това се докосна до повърхността на Марс в 2.54 ч. EST, време на Земята.

Снимка: Facebook

Следващата ключова стъпка ще бъде успешното разгръщане на двата си 10-слънчеви панела. Заедно с размерите на таблицата за пинг-понг, те са необходими за InSight, за да произвеждат енергия и да оцелеят на повърхността. Космическият кораб на Марс Одисей на НАСА, който е в орбита около Червената планета, се очаква да предостави потвърждение, че това се е случило в 8.35 ч.

Това е първото успешно кацане на Марс, тъй като Роувърът за любопитство на НАСА достигна до края на август 2012 г. За разлика от Любопитството, обаче, InSight не е предназначен да търси признаци на живот или древна вода на Марс. Вместо това тя ще се опита да ни каже какво има вътре в Марс и на свой ред разкрива повече за това как скалистите планети формират и се развиват.

За да направи това, ще използва набор от инструменти, за да проследи интериора на планетата. Това включва мониторинг на сеизмичните вълни, известни като „блата“, използвайки подземна сонда за измерване на температурата на планетата и изучаване на планетата на „колелата“ на орбитата й, за да се опита да изработи от какво се състои ядрото й.

Мисията му, която ще продължи най-малко до ноември 2020 г., ще установи, че наземният ще използва роботизирана ръка за разполагане на различни инструменти на повърхността. InSight е първата сонда, която някога е използвала роботизирана ръка на друга планета, за да разполага със свои инструменти. Две камери на борда на самолета ще ви помогнат да изберете къде да поставите тези инструменти на земята и да направите снимки на околността на InSight.

Също така е първата сонда, която трябва да се впусне дълбоко в повърхността на Марс. Пакетът топлинни потоци и физически свойства (HP3), разработен от Германския аерокосмически център (DLR), ще използва чук за поставяне на сензори до 5 метра под земята.

Мислим, че някога Марс е имал огромно количество вода на повърхността си, преди да загуби магнитното си поле и по-голямата част от атмосферата видя, че тази вода се изпарява. Чрез измерването на температурата под земята и изучаването на колебанията на планетата учените се надяват да разберат дали ядрото й все още е активно и от какво се състои, може би ни разказва повече за тайнствената загуба на магнитното поле.

По време на мисията InSight се очаква да се наслади на някои доста изпитателни условия, при температури между -20 и -100 ° C (-4 и -148 ° F). Понастоящем е зима на мястото за кацане, като сондата се докосва в местното време в средата на следобедното поле на Марс.

Мисията също носеше с нея два миниатюрни космически кораба, наречени MarCo-A и B. Летящи по протежение на InSight, тези две CubeSats – първото, което някога е било изпратено до дълбокото пространство – при условие, че кацателят има друг начин да остане в контакт със Земята, на повърхността. Орбитиращият космически кораб „Марс“ (Mars Reconnaissance Orbiter) и космическият кораб „Марс Одисей“ също предадоха съобщения вкъщи.

Успешното кацане на InSight довежда до общия брой успешни разтоварвания на Марс до осем. Сега има две операционни машини на Марс – InSight и Rover за Любопитство – с Rover на Opportunity на НАСА, който все още не е в действие след скорошна буря от прах.

Що се отнася до InSight, очаква се вълнуващо бъдеще на научното изследване на Марс. И ако мисията е успешна, тя може да ни разкаже повече за вътрешността на Марс повече от всякога.

About Post Author

Ето и част от моята история през годините, от както стартирах моята страница. През 2014 г. реших да стартирам моя лична страница, благодарение на която, да помагам за решаването на ежедневни проблеми в любимия ни Пловдив. Да давам добър пример на подрастващите и да вдъхновявам повече млади хора да се борят за справедливост. Пред 2016 г. заедно с мои съмишленици основахме Сдружение Аз обичам Пловдив. Нашата мисия е да помогнем в реализирането на добрите инициативи и благородни каузи свързнани с нашия град и живущите в него пловдивчани. През 2016 г. бях избран за зам. председател на Сдружение на Живущите в Старинен Пловдив. Като част от живеещите на територията на Стария град в Пловдив, за първи път се обединихме около идеята за участие на гражданите в развитието на Стария град. През 2017 г. стартирах компания за Дигитален маркетиг, SEO оптимизация, управление на социални мрежи, популяризиране на търговски дружества и марки в интернет пространството, създаване на уебсайтове и управление на електронни магазини. През 2017 г. стартирахме заедно с приятели първата българска свободна медия - Plovdiv Town - град Пловдив. Нашата мисия е да създадем общество от критично мислещи хора, които да се включват в обществения живот на нашия град и България. През 2018 г. закупих първите електронни магазини, в които предлагаме специализирани стоки, за пътуване, дома, градината, хоби и козметика. През 2019 г. стартирахме националните кампании Дари Дреха - Дари Топлина и Дари Храна за Коледа. Първата инициатива събра над 15 тона топли дрехи за зимата, а втората зарадва над 500 семейства в България.

Leave a Comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.